تو این پست و پادکست از پرهام مصطفوی رتبه یک کنکور 1402 بهترین منابع زیست کنکور 1404 و بررسی کرده و موارد زیر پوشش داده می شود :
- منابع شروع از صفر زیست و منابع اول
- منابع دوم و آزمونی مناسب برای زیست کنکور
- و منابع مناسب نهایی ها کنکور
متن و توضیحات اولین منبع
سلام به همگی. امیدوارم که حال دلتون عالی باشه. امروز قراره راجع به منابع درس زیست شناسی صحبت کنیم که توی سه بخش ما قراره منابع درس زیست شناسی رو به صورت کامل و دقیق و با جزییات بررسی کنیم که مطمئنم خیلی میتونه بهتون کمک بکنه. اول از همه امروز با این شروع میکنیم که ما باید زیست رو اصلا با چه منابعی شروع بکنیم؟ و منبعی که باید باهاش شروع بکنیم چه ویژگی هایی باید داشته باشه؟ و اون منبع، چون الان هم خیلی وقته شروعه، حالا باید در مورد کتاب ها صحبت کنیم که کدومشون ممکنه این ویژگی رو بتونه داشته باشه.
اول از همه ببینیم یک کتابی که ما میخوایم باهاش شروع کنیم به زیست خوندن باید یه سری ویژگی ها داشته باشه. اولین ویژگی که باید داشته باشه اینه که بتونه یادگیری ما رو تکمیل بکنه. خب با چی تکمیل میکنه؟ با یه درسنامه خوب. نتیجتا کتاب زیستی که ما میخوایم باهاش شروع کنیم باید جوری باشه که درسنامه خوبی داشته باشه. حالا درسنامه خوب چجوریه؟ درسنامه خوب چند تا نکته باید داشته باشه:
اول اینکه و مهم تر از همه نکات دیگه اینکه به کتاب درسی پایبندی داشته باشه و تعهد داشته باشه. یعنی چی؟ یعنی اینکه نیاد یه مطلبی رو از خودش همینجوری بگه. سعی بکنه از کتاب استدلال بکنه یا سعی کنه کتاب رو تکمیل کنه. چون ما میدونیم توی زیست منبع طرح سوال کتابه. سوال سختی هم بدن، میرن از یه جای سخت کتاب در میارن. نتیجتا خیلی مهمه که اون کتابی که میخواید درسنامه ازش استفاده کنید وابستگی به کتاب درسی داشته باشه.
نکته ی دوم اینه که درسنامه حجم مناسبی داشته باشه؛ نه اونقدر زیاد باشه که آدم حال نکنه بخونه و نه اونقدر کم باشه که نکات از دست بره. نکته ی سوم، باید سعی کنه که نکات رو طبقه بندی کرده باشه. یعنی بیاد قشنگ حالت لیستی تهیه کرده باشه، یه سری جاها رو که ویژگی های یه چیزه مثلا یه سری کادرهای نکته ای یا همچین چیزایی گذاشته باشه که بچه ها بتونن استفاده بکنن. شکل ها رو تحلیل کرده باشه و همه ی اینها که بتونن بچه ها ازش استفاده بکنن و قطعا خیلی کمک کننده خواهد بود. یک درسنامه ی خوب. پس شد اولین ویژگی کتابی که ما می خوایم باهاش شروع بکنیم و ویژگی هاش رو هم گفتیم.
اما یه کتابی که ما میخوایم باهاش شروع بکنیم به زیست خوندن، باید یه سری ویژگی دیگه هم داشته باشه. اولین ویژگی که باید داشته باشه اینه که تستاش سطحشون خوب باشه. سطحشون خوب باشه یعنی چی؟ یعنی نه اونقدر آسون که عملا هیچ فایده ای برای کنکور نداشته باشه. یعنی مثلا ما دیگه تستای تک کلمه ای توی کنکور نداریم که مثلا گزینه ها تک کلمه ای باشه و اینا دیگه واقعا خیلی ساده میشه. ولی اونقدر هم تستاش سخت نباشه بعنوان منبعی که ما میخوایم شروع کنیم که بخواد ما رو نا امید کنه.
نکته دومی که باید داشته باشه در مورد پاسخنامشه. پاسخنامش هم باید عین درسنامش یه پاسخنامه ی جامع باشه. قشنگ رفع ابهام کنه. حتی ترجیحا بگه که من این مطلب رو دارم از کجای کتاب استناد میکنم. اگر شکلی داره بیاره، نکته ای داره داخل کادرش اشاره کنه.
تمامی اینها میشن ویژگی یه منبع خوب برای شروع در درس زیست شناسی. حالا چه منبع هایی میتونن این ویژگی رو داشته باشن؟ دو تا منبع هست که منابعی هستن که میتونن خوب باشن برای شروع کردن در درس زیست شناسی و این ویژگی هایی که گفتیم رو تا حد زیادی دارن. اولیش کتاب خیلی سبز، کتابیه که بچه ها برای شروع زیست معمولا زیاد ازش استفاده میکنن. کتاب خوبیه. نکات خوبی داره. درسنامه اش پوشش روی کتاب داره. تست هاش تست هایی هستن که خوب حالا سطح بندی دارن و همه ی اینها.
یه کتاب دیگه هم که میتونید ازش استفاده کنید، کتابیه که یه مقدار سطحش نسبت به خیلی سبز خیلی کوچولو بالاتره ولی همچنان برای منبع شروع منبع خوبیه و اون هم کتاب میکرو قرن جدیده که طبیعتا مال گاجه و اونم کتاب خوبیه. میتونید کار کنید، تستاش سطح بندی داره و قشنگ از آسون به سخته. میتونید اونم کار کنید. باعث میشه که تسلطتون بیاد بالاتر و البته که خیلی سبز حس میکنم از لحاظ درسنامه غنی تر هست و میکرو قرن جدید از لحاظ تست غنی تر هست. زمانی اینکه میخواید شروع کنید هر دو کتابای خوبی هستن و برای شروع مناسبن.
متن و توضیحات منبع دوم وسطح بالاتر
در ابتدا باید بدونیم منبع دوم رو چه زمانی باید شروع کنیم به کار کردن. بچه ها منبع دوم برای درس زیست شناسی رو شما زمانی باید شروع کنید که منبع اول رو دقیقا برای اون بخشی که داخل بودجهبندی آزمون هست یا حالا میخواید مطالعه بکنید، خونده باشید و تست هاش رو کار کرده باشید و بیایید سراغ منبع دوم. نکته ای که هست اینه که پیشنهاد من اینه که وقتی وارد منبع دوم میشید، بیشتر تست ها تون باید تست های زماندار باشه ولی نه کاملا. حتی من قبل از این که شروع کنید به تستهای زمان دار زدن، یه تعدادی تستهای آموزشی و تک به تک هم بزنید که اون روندی که منبع دوم داره دستتون بیاد و بعد کم کم برید سراغ تستهای زمان دار و سنجشی.
منبع دوم باید ویژگیای که داشته باشه اینه که از منبع اول طبیعتا سختتر باشه و پر نکته، که ما این نکات رو بتونیم یادداشت کنیم. ممکنه که خیلی ها در منبع دوم احساس افت پیدا کنند ولی ایرادی نداره.
منبع دوم، حالا ببینیم چه چیزهایی رو میتونیم پیشنهاد بکنیم: برای هر پایه و به صورت جامع که قابلتر باشه، به صورت تک پایه کتابی که به عنوان منبع دوم خیلی پیشنهاد من هست و بچه ها میتونن استفاده کنن، کتاب IQ هست که یه منبع دوم خیلی خوب و مناسبه. از لحاظ سطح سختی یک سری ایرادات ویراستاری و دستهبندی داره که البته محدود هست، ولی میشه گفت در مجموع به عنوان یه منبع دوم که سطح سختی بالایی رو داشته باشه، منبع خیلی مناسبیه که حتماً قطعاً بهتون پیشنهادش میکنم.
در مورد منبع جامع هم اگر بخوام در مورد منبع سختتری صحبت کنم، باز هم کتاب خود IQ جامع منبعیه که میتونه منبع چالشیتری باشه. در کل دو کتاب جامع که همیشه پیشنهاد میکنیم یکی کتاب پینوکیو هست، یکی هم کتاب IQ جامع که این دوتا میشه گفت – حالا پینوکیو به عنوان منبع اول عمدتاً استفاده میکنیم و IQ جامع به عنوان منبع دوم – ولی هر دو واقعاً نمیشه گفت که کتابهای سادهای هستند و هر دو کتابهایی هستند که میشه گفت دشواری خوبی رو دارند و قطعاً نسبت به خیلی از سبکهای تکپایه، کتابهای سطح بالاتری هستند.
اما منابع آزمونی خیلی مهم هستند. چرا؟ به خاطر این که منابع آزمونی چندتا ویژگی خوب دارند: یکی این که تستهاشون طبیعتا سطح سختی بالاتری داره، یعنی دیگه از یک سری به بعد شما در کتابهایی که در بازار هستند تستهای سختتر نمیبینید. تستهایی میبینید که به قول خودمون برای سخت شدن به سمت غلط رفتن و از تیپ زیست شناسی کنکور خارج میشن و این اصلاً روش درستی برای سخت کردن تستهای زیست نیست. بنابراین سختترین تستهای زیستی که همچنان به کنکور و کتاب درسی پایبند باشند رو بدون شک میشه توی آزمونها دید.
آزمونهای آزمایشی معتبر، آزمونهایی که میتونن برای زیست خوب باشند – برای تک درس زیستشناسی اگه بخوایم بگیم – آزمون زیستاز (که البته درسهای دیگه هم داره) و آزمون آرمان، آزمونهایی هستند که سطح زیست به شدت بالایی رو دارند. قطعاا اولین باری که بچهها با اینها روبرو میشن درصدشون افت خواهد کرد و چالش های زیادی رو با این دو آزمون خواهند داشت، ولی به شدت پر نکته هستند و واقعا میتونن سطح زیست شما رو یک پله بالا بیارند و از این حیث خیلی میتونن کمککننده باشند.
در مورد منابع جمع بندی هم، حالا الان خیلی نیازی به شما ندارند بچه ها، ولی به هر حال صحبت کنیم بد نیست: کتابی مثل موج آزمون، کتاب سطحش خوبه ولی همچنان مثل IQ و حتی شاید یک کم بیشتر، ایرادات ویراستاری و بعضا علمی داخلش وجود داره، ولی در نهایت سطح خوبی رو داره. کتاب آزمون پلاس گاج هم همیشه کتابی که پر از آزمونه و میتونه بهتون کمک کنه.
منابع آزمونی رو دیگه باید بیشتر به صورت زمان دار بزنید و باید یک تحلیل کلی روی مورد هایی که داشتید و وارد کردن نکته ها براشون باشه. غلط ها و نزده هاتون رو تحلیل کنید، اون قسمت هایی که شک داشتید و همه اینا رو تحلیلش رو یادداشت کنید.
این هم از منابع دوم درس زیستشناسی و منابع سخت تر و منابعی که به عنوان منابع آزمونی می تونیم ازشون استفاده کنیم. همچنان که آزمونهایی که همین طور هستن مثل بخش زیست ماز و قلمچی هم خیلی میتونه به صورت تک درس به کار بیاد و خیلی هم خوب هست. در مورد این که آزمون های تک درس خوب روز به روز دارن بیشتر می شن و از این حیث میشه خیلی بهش امیدوار بود. امیدوارم که این بخش و پارت دوم از تحلیل منابع درس زیست شناسی براتون مفید بوده باشه. منتظر همتون برای پارت بعدی با ما همراه باشید.
برای ارتباط با پرهام مصطفوی رتبه یک کشور 1402 میتونین وارد صفحه شخصی ایشون بشین و از طریق تلگرام و اینستاگرام با ایشون ارتباط بگیرین